De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...
De Fitbit Inspire 2 is de allernieuwste fitnesstracker van het merk Fitbit. Dit nieuwe model is uiterst geschikt voor sportievelingen die voorlopig nog geen smartwatch op de kop willen tikken, maar wel de voorkeur geven om een paar basisactiviteiten te meten. Het is een ranke, bijzonder stijlvolle en waterdichte activiteiten tracker die over slechts een paar leuke functies beschikt die meer dan de moeite waard zijn. Er zijn 2 modellen in het Inspire assortiment: de Inspire en de iets hoger ingeschatte Inspire HR. In deze review wordt enkel de Fitbit Inspire onder het vergrootglas gelegd.
Het merk Fitbit heeft nog maar recent de activiteitstrackers Flex, Alta en Zip helemaal vervangen door de Inspire familie. Dit assortiment bestaat uit twee modellen: de Inspire en de Inspire HR. De Fitbit Inspire-versie mist enkele essentiële functies. Maar laten we meteen de puntjes op de i zetten. Wie op zoek is naar een simpele en eenvoudige activiteiten tracker, zit wel op het juiste adres. Dat heeft deels ook te maken met het vrij goedkoop prijskaartje dat aan dit toestel vasthangt. De Fitbit Fire is zowat een beetje de uitgeklede versie van de HR. De slaapfases en de hartslagmeting worden niet gemeten. Wanneer je je alleen maar focust op de dagelijkse beweging, dan is de Fitbit Inspire een veel goedkoper alternatief dan de Inspire HR.
De Fitbit Inspire gelijkt op vlak van design heel veel op de iets duurdere Inspire HR versie. De Inspire is 3 mm ranker dan de Inspire HR tegenpool, ondanks dat het Inspire model niet beschikt over een hartslagmeting. Anderzijds zorgt dit wel voor een beter draagcomfort ten opzichte van de Inspire HR. De vederlichte plastieken constructie draagt ertoe bij dat het apparaat minder premium uitziet. Het klinkt weliswaar tegenstrijdig.
De Inspire mag dan wel waterdicht zijn. Om één of andere duistere en onverklaarbare reden mist het toestel zwemtracking. De Inspire beschikt over een lichtjes gebogen OLED scherm met touchscreen. Het scherm valt nogal klein uit, maar van de andere kant is de tekst die verschijnt vrij helder. Ook als de zon schijnt buiten, is de tekst nog steeds voldoende leesbaar. Voor wie niets aan zijn ogen mankeert, zijn de teksten vrij vlot af te lezen ondanks het piepkleine scherm.
Het sturen van het touchscreen vindt meestal plaats via swipes. Je kan over het scherm vegen om enkele menu's te raadplegen. Het touchscreen is makkelijk te hanteren. Links van het apparaat zit een fysieke knop die je helpt om je naar bepaalde instellingen te laten navigeren. Hoewel de Inspire slechts over enkele functietools beschikt kan je toch beroep doen op volgende mogelijkheden; meldingen van je smartphone, herinneringen om te bewegen, alarmen en timers om maar enkele attributen te vernoemen.
De Fitbit Inspire is en blijft een activiteitstracker met basisfuncties. Het lost je verwachtingen in als je tenminste de lat niet te hoog legt en rekening houdt met de beperkingen. De afstand en de tellen van de stappen wordt heel secuur weergegeven. Het toestel kan zelfs de vergelijking doorstaan met de Apple Watch Series 4. Met dit grote verschil dat de Apple zowat vier keer meer kost. De automatische herkenning van de trainingen geven een uitstekend resultaat weer en de smartphonemeldingen zijn meer dan behoorlijk. Als er een bepaalde briefing binnenkomt vanuit een bepaalde app - zoals Facebook of WhatsApp - verschijnt de applicatie in een lijst in de Fitbit app. De verschillende meldingen kan je volgens je eigen behoeften in- en uitschakelen. De prestaties van de batterijen zijn uitstekend. Een herlaadbeurt is slechts na 5 dagen nodig. Het opladen zelf gebeurt door middel van een magnetisch dock.
De Fitbit Inspire maakt een aansluiting met de Fitbit app die op vlak van gebruiksgemak één van de beste momenteel op de markt is. De data die wordt geleverd is heel helder en duidelijk. Het beknopte formaat is heel gemakkelijk te begrijpen en moeiteloos te gebruiken. Voor Fitbit gebruikers die naar Inspire overstappen, is de switch heel makkelijk. De installatie van de software is kinderlijk eenvoudig. In een hele korte tijdsspanne krijg je de app helemaal onder de knie. In het hoofdgedeelte van het aanwezige dashboard van de app en door te klikken op elke statistiek, kan je wat dieper in de instellingen duiken.
Zoals eerder al aangegeven is er qua design weinig of nauwelijks bij de Fitbit Inspire te onderscheiden van zijn grotere broer Inspire HR. Abstractie gemaakt van twee grote verschilpunten: de achterzijde heeft niet het aanwezige groene licht om de hartslag te meten via de bloedstroom en dat het apparaat in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Het is trouwens geen slechte zaak dat beide varianten van Fitbit Inspire uitstekende voorbeelden zijn van strak minimalisme.
Hoe je het draait of keert, het kopiëren van het ontwerp van de Fitbit Inspire HR heeft ook zijn consequenties. Je erft immers zowel de minpunten als de pluspunten. Vooral bij het bedienen van het touchscreen kan dit soms wel eens een probleem vormen. Het gebruik van een touchscreen wordt echter in de kiem gesmoord omdat de Fitbit Inspire geen GPS ter beschikking heeft.
De kernfuncties van de Fitbit Inspire zijn in feite dezelfde dan de Inspire HR. Eigenlijk betekent dit dat je het toestel om de pols doet en de extra functionele opties vergeet. Het telt plichtsgetrouw de voetstappen en je wordt verwittigd als je je beoogde vooropgesteld doel hebt bereikt. Af en toe wordt aangegeven dat je moet bewegen als je te lang hebt stilgezeten. Bericht- en oproepmeldingen van je telefoon worden wel doorgestuurd.
Maar buiten deze eenvoudige tools blijven de functies heel gelimiteerd. De Fitbit Inspire is anderzijds wel comfortabel genoeg en het scherm komt heel helder over, maar voor het overige is het apparaat heel eenvoudig. Speciale extra dingetjes moet je er niet van verwachten. Misschien voel je er niets voor om extra soort gegevens nodig te hebben. Als dat het geval is dan is een beperkte functieset op je maat geschreven.
Het toestel wordt sowieso geleverd met de echt uitstekende Fitbit app. Nochtans is het spijtig te noemen dat de Fitbit inspire niet verbonden is met GPS. Een plausibele uitleg om deze praktische functie niet in het pakket op te nemen, is daarom ook moeilijk voor een buitenstaander te begrijpen. Het zou alleen maar het apparaat een zekere meerwaarde hebben gegeven. Ofwel heeft men uiteraard geen concurrentie willen aangaan met de Inspire HR die wel een geïntegreerde GPS standaard heeft ingebouwd.
Laatste update: 9 september 2021
De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...
Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...
Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...