De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...
Als jij je activiteiten en gezondheid op de voet wil volgen, dan zorgt de Apple Watch voor een goede oplossing. Maar wil je iets minder in je geldbuidel tasten en heb je niet meteen de basisbehoefte om extra geavanceerde functies te willen aanschaffen, dan kom je al vlug uit bij de fitness trackers van Fitbit. De charge 2 is al enkele jaren de meest populaire polyvalente optie. Met de nieuwe Fitbit Charge 3 als logische opvolger werden kleine aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van het vorige modeltype. Een klein overzicht die de innoverende eigenschappen helemaal in de verf zetten.
Ten opzichte van de Charge 2 is de Fitbit Charge 3 een heel stuk dunner en lichter geworden. Bij de Charge 3 wordt geen aluminium rand meer gebruikt, maar de omkadering bestaat uit roestvrij staal. Dat het gewicht een stuk minder is afgenomen, zorgt ervoor dat je haast vergeet dat de wearable rond je pols zit. Het voelt immers aan als een lichte armband.
Vergeleken met zijn voorganger Charge 2 is het scherm van de Charge 3 veertig procent ruimer. Dit heeft tot rechtstreeks gevolg dat er veel meer informatiegegevens tegelijkertijd worden getoond. Zo heb je de kans om de hartslag, de tijd en de stappen in één oogopslag op het beeldscherm te bekijken.
Een andere in het oog springende verbetering is de knop die aan de zijkant staat. Waar je vroeger een knop had, werd nu een inkeping aangebracht die bij het aanraken de functie van de knop vervult. Dat is niet alleen esthetisch mooi, maar functioneert even efficiënt. Het vernieuwde aanraakscherm werkt vlekkeloos op de reactie van de vingers.
De grotere voorzien ruimte op het beeldscherm is heel handig. Dankzij de Fitbit app zijn er op dit ogenblik zo een achttal wijzerplaten te selecteren. Zo zet een wijzerplaats de tijd centraal in het midden, daarboven worden de stappen met een cirkel weergegeven en onderin wordt de hartslag getoond. Een andere wijzerplaat benadrukt de hartslag. Een klein minpuntje is dat je het beeldscherm niet uit eigen beweging kan indelen met verschillende elementen. Voor het overige werkt de Fitbit app uitstekend. Grafieken en diverse data ondersteunen de fitnesstracker op een heel overzichtelijke manier.
De Fitbit charge 3 onderging enkele kleine wijzigingen. Een van die verbeteringen is dat de Charge 3 waterafstotend is tot maar liefst 50 meter diep. Dit biedt het grote voordeel dat je de fitnesstracker rond je pols kan dragen bij een hevige plensbui, wanneer je van plan bent te gaan zwemmen of onder de douche. Zo kan de wearable data tijdens je zwemsessies nauwgezet bijhouden. Een andere opmerkelijke verbetering is dat de batterijduur, ondanks het grotere beeldscherm, is verhoogd. Met één enkele lading haal je nu moeiteloos een hele week. Ook al al slaap je 's nachts met het horloge rond je pols. Nu we het toch over slapen hebben. De Fitbit charge 3 beschikt over een SpO2 sensor om het zuurstofgehalte in het bloed na te checken en te meten. Dit is vrij handig als je slaapproblemen of slaapapneu wil ontdekken.
Met de iets duurdere Fitbit charge 3 Special Edition heb je de mogelijkheid om via de Fitpay app contactloos te betalen. Een leuk gadget dat zeker de moeite waard is wanneer het volledig wordt uitgerold. Door het grotere scherm kunnen ook notificaties worden ontvangen. Hoewel de verschillende mogelijkheden nog een beetje gelimiteerd zijn, is het niettemin heel aangenaam om berichten te kunnen lezen vanaf je pols zonder beroep te doen op je iPhone.
Met de Fitbit charge 3 kan je 7 verschillende sporten nachecken en opvolgen. Voor hardlopers is deze fitness tracker heel interessant omdat er een hardloopdetectie op zit. Vrij vertaald wil dit zeggen dat, wanneer je een hardloopoefening start, de tracker alle gegevens gaat detecteren op een automatische manier. Het is misschien wel goed om in het achterhoofd te houden dat de activity tracker niet zo nauwkeurig is als een sporthorloge. De gegevens zal je dus met een korreltje zout moeten nemen. Veel heeft ook te maken dat er geen sprake is van een ingebouwde GPS. Uiteraard kan je wel een beroep doen op de GPS van je telefoon, maar dat maakt dat je de telefoon steeds in de buurt moet hebben.
Zoals zoveel andere concurrerende activity trackers heeft de Fitbit charge 3 ook een bijhorende mobiele app (te vinden in Google Play Store en Apple Play Store) ter beschikking. Zo kan je bijvoorbeeld op een dashboard verschillende data van activiteiten gedurende een hele dag in beeld brengen door grafieken en andere statistische gegevens. Ook kan je verbanden met elkaar gaan linken. Bovendien krijg je op het einde van de dag een gedetailleerd overzicht welk doel je hebt bereikt die je voor ogen stelde en welke 'targets' je nog zou moeten behalen. Uiteraard kan je die doelstellingen verpersoonlijken en op maat instellen volgens je eigen normen. Ook zijn er via je app geavanceerde gegevens te bekijken die een ruggensteun kunnen vormen. Zo heb je een instelling waar je de ovulatiecyclus bij een vrouw meer inzichtelijker kunt maken.
De Fitbit Charge 3 is al lang niet meer de activity tracker die enkel maar je stappen telt. Van die oorspronkelijke gedachtegang is men al een tijdje geleden afgestapt. Tegenwoordig worden ook eigenschappen van smartwatches en sporthorloges aan het assortiment toegevoegd. Bovendien werden bij het ontwerp enkele drastische verbeteringen doorgevoerd zoals het waterdicht maken van de activity tracker. Ondanks het gebrek van een belangrijke feature zoals GPS, is deze tracker indrukwekkend volledig en polyvalent te noemen.
Tenminste als je de prijs/kwaliteitsverhouding in ogenschouw neemt. Voor (semi) professionele sportbeoefenaars die een vrij accurate tracking nodig hebben, komt de Fitbit charge 3 iets tekort. Maar voor de doorsnee sportieveling en gezondheidsbewuste sporthobbyist is de Charge 3 een uitstekend hulpmiddel om prestaties bij te houden op een summiere manier. Hoewel de Fitbit charge 3 al een grote stap vooruit heeft gemaakt, zijn er nog heel wat verbeterpunten aan te bevelen bij de opvolger. Naast de GPS zijn de kleur van de grijze wijzerplaten voor verbetering vatbaar.
Laatste update: 9 maart 2021
De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...
Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...
Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...