De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...
Als fietsen echt een passie van je is dan komt een sporthorloge voor het fietsen juist heel erg goed uit. Met een sporthorloge kan je routes bepalen, fiets-trainingsprogramma’s starten en metingen doen. Het is wel afhankelijk wat voor trainingsstijl je hebt wat de keuze voor het horloge gaat worden. De fanatieke fietser wil graag uitgebreide functies op het sporthorloge hebben.
Op zoek naar de beste sporthorloge voor het fietsen? Na het lezen van deze koopgids weet je alles over de voordelen van een fietshorloge. Aan de hand van onze top 3 sporthorloges voor zowel beginners als ervaren en prestatiegerichte fietsers koop je het exemplaar dat het beste bij je trainingsstijl past.
Sommige sporthorloges zijn speciaal afgestemd met extra functies die tijdens het fietsen goed van pas komen. Denk aan specifieke metingen en opties als:
Daarnaast bevatten fietshorloges vaak extra functies, zoals voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s die speciaal zijn afgestemd op fietstrainingen, bijvoorbeeld voor wielrennen of mountainbiken.
Er zijn niet echt vaste punten waar je op kan letten als je een sporthorloge voor het fietsen wilt gaan aankopen. Dit is ook afhankelijk van wat de wensen zijn. Zo heb je fietsers die prestatiegericht zijn en die hebben dan ook meer specifieke wensen dan een fietser die zo nu en dan eens gaat fietsen.
Het prijskaartje is een puntje waar iedereen tegenwoordig wel op let. Het is begrijpelijk dat het altijd nog het belangrijkste is om de juiste functies op het sporthorloge te hebben die ook daadwerkelijk nodig zijn. Betalen voor functies die je niet gaat gebruiken is dan zeker geen optie.
Het wil natuurlijk niet zeggen dat je met een afgestemd model voor fietsen geen andere activiteiten kunt monitoren. Integendeel, want veel goede fietshorloges zijn ook uitermate geschikt voor hardlopen en andere sporten.
Ga je echter graag fietsen, dan helpt onderstaande koopgids met gericht advies waar je op moet letten qua fietsmetingen. Wil je dit combineren met andere sporten, maak dan een overzicht van de gewenste functies van je nieuwe sporthorloge voor fietsen, hardlopen, zwemmen en andere sporten.
Lees voor inspiratie bijvoorbeeld ook onze artikelen over de beste hardloophorloges en de beste sporthorloges voor (SWOLF) zwemmen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een sporthorloge voor fietsen? Dat hangt eigenlijk maar net af van je wensen. Zo zullen prestatiegerichte fietsers waarschijnlijk uitgebreide analyses willen doen. Af-en-toe fietsers hebben misschien wel genoeg aan de basisfuncties.
Het prijskaartje heeft invloed op de mogelijkheden van het fietshorloge en het is overbodig om extra te betalen voor functies die je niet gebruikt. Met deze koopgids helpen we je beter op weg bij het bepalen van de gewenste functies en het vinden van een fietshorloge aan de beste prijs-kwaliteit, die ook nog eens past bij jouw trainingsstijl.
Als fietser zijn er een aantal sporthorlogefuncties bij uitstek interessant. Deze helpen je bij het verbeteren van je fietsconditie, het behalen van afstanden binnen een bepaalde tijd, het afstemmen van trainingen en sneller herstel.
Overige zaken om op te letten bij de aankoop van je fietshorloge zijn:
Fiets je graag naar je werk of ga je er liever in je vrije tijd met de mountainbike of wielrenfiets op uit? Zit je meerdere dagen per week of eens in de zoveel tijd op de fiets? Dit heeft invloed op de functies die voor jou interessant zijn. Om je te helpen bij het bepalen van de nodige functies verdelen we het type fietser daarom in drie categorieën.
Let op, de adviezen zijn een leidraad. Bij het kiezen van het beste sporthorloge voor fietsen is het natuurlijk van belang om voor jezelf te bepalen welke functies gewenst zijn.
Regelmatige fietser
Fiets je regelmatig om aan je conditie te werken? Dan is het interessant om naast basismetingen ook wat extra functies te hebben, zoals een hartslagsensor. Zo monitor je je vooruitgang en kun je gericht doelen stellen.
Prestatiegerichte fietser
Als prestatiegerichte fietser haal je het maximale uit je trainingen met de meest geavanceerde functies, zoals intervaltrainingen, een cadanssensor, automatisch pauzeren en hersteladvies. Ook een VO2MAX meter is een fijne aanvulling.
Met een sporthorloge kan je uiteenlopende trainingen doen. Maar hoe je dat en welke manier training is goed voor een sporthorloge?
Analyseren van een route
In veel sporthorloges kan je een route uploaden of zelf uitzetten. Zo heb je tijdens de fietsroute aanwijzingen zodat je altijd de juiste weg rijdt.
Trainen met de hartslag
Wanneer je wilt trainen met de hartslag kan je dit goed doen met een sporthorloge. Er zijn ook sporthorloges waar een hartslagmeter op zit of te koppelen is aan een hartslagband. Dan zijn er ook nog sporthorloges waar je naar aanleiding van de hart zones kan trainen. Zo kan je nog specifieker trainen met een doel.
Intervaltraining
Intervaltraining wordt het meest gebruikt voor trainen. Je kunt dan in korte periodes intensiever oefenen maar wel met rustperiodes afgewisseld. Door het sporthorloge kan je de intervaltraining makkelijker structureren. Vaak kan een horloge ook gekoppeld worden met sensoren zoals een weerstandsmeter of cadansmeter. Hierdoor kan je de training ook structureren.
Zo is met een sporthorloge dus verschillende trainingsmogelijkheden in te stellen.
Zoals je ziet kunnen de fietshorloges qua functies flink van elkaar verschillen. Natuurlijk is het fijn om zoveel mogelijk verschillende metingen uit te voeren, maar hier betaal je natuurlijk ook voor. Zo zijn de basishorloges al voor €100 tot €200 verkrijgbaar, terwijl je voor de uitbreide exemplaren al snel het dubbele betaalt.
Bepaal daarom goed welke functies voor jou noodzakelijk zijn en stel een budget vast. Zoek op basis daarvan naar een goed sporthorloge voor fietsen dat daarbij aansluit. Alle extra functies die erop zitten zijn dan natuurlijk mooi meegenomen!
We hopen dat we je met onze koopgids een goed eind op weg hebben geholpen bij het vinden van de beste sporthorloge voor fietsen, afgestemd op jouw trainingsstijl, wensen en budget. We sluiten het artikel af met de beste fietshorloges voor drie verschillende aanraders, een voor ieder type fietser!
Als je op zoek bent naar een multisporthorloge dat je helpt bij het verbeteren van je atletische prestaties, dan is de Polar Vantage M2 Zwart zeker de moeite waard om te overwegen. Dit horloge houdt tijdens je trainingen de belangrijkste gegevens bij en biedt je inzicht in je hartslag, slaap en herstel. Het is een handige tool voor iedere sporter die meer inzicht wil in zijn of haar prestaties.
Wat ik persoonlijk erg fijn vind aan de Polar Vantage M2 is dat het horloge erg nauwkeurig is in het meten van mijn hartslag. Dit komt door de Precision Prime technologie en de 9 led lampjes die de hartslagmeting op de pols uitvoeren. Dit maakt het gebruik van een losse hartslagband overbodig, al is deze wel los te bestellen voor nog meer nauwkeurigheid. Daarnaast is de batterijduur met 30 uur erg lang, zodat je niet elke dag hoeft op te laden.
Het horloge is ook erg handig in gebruik. Je past de instellingen voor iedere sport aan en je krijgt via Polar Flow feedback per sport. Het houdt een logboek bij van je prestaties en dankzij de slaapmeting weet je hoe goed je herstelt. Dit helpt je om je trainingen beter in te plannen en je prestaties te verbeteren.
Als je op zoek bent naar een hoogwaardig sporthorloge voor fietsen maar bv. ook voor hardlopen en triatlons, dan is de Garmin Forerunner 945 zeker de moeite waard om te overwegen. Ik heb dit horloge uitgebreid getest en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van de vele functies en de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat.
Een van de grootste voordelen van dit horloge is de lange batterijduur. Afhankelijk van hoe je het gebruikt, kan de batterij tot wel twee weken meegaan in de smartwatch-modus. Als je het horloge gebruikt voor een fietstraining, dan gaat de batterij tot wel 40 uur mee in de GPS-modus, 10 uur in de GPS-modus met muziek en 60 uur in de UltraTrac modus. Dit is een groot pluspunt als je langere workouts of evenementen hebt waarbij je niet de mogelijkheid hebt om het horloge op te laden.
Een andere handige functie van de Garmin Forerunner 945 is Garmin Pay. Met deze functie kun je contactloos betalen via je horloge. Je hoeft dus geen contant geld of pasjes mee te nemen als je gaat sporten of boodschappen doet. Gemakkelijk ook om nog even langs de broodautomaat te passeren.
Dit sporthorloge geeft je inspiratie om nog gezonder te gaan leven. Het heeft een groot display, valdetectie, kompas en always-on hoogtemeter. Er is een keuze uit tiental workouts, houdt bewegingsdoelen en trainingsdoelen bij, slaaproutine bijbrengen, slaappatroon wordt bijgehouden. Je kunt met dit sporthorloge bellen, berichten versturen maar ook muziek luisteren. Het wordt geleverd met een USB-C naar MagSafe kabel. Hier is wel een USB-C adapter voor nodig. Vereiste is IPhone 6s of hoger in combinatie met iOS 14 of hoger. Het horlogebandje is van Nike en heeft extra gaatjes voor ventilatie. De Apple Watch is waterbestendig en wanneer je hard valt en niet kunt bewegen worden de hulpdiensten ingeschakeld.
Laatste update: 14 februari 2023
De Garmin Venu 3 is de nieuwste toevoeging aan de lifestyle-georiënteerde Venu-serie van Garmin. Deze smartwatch komt in twee verschillende ...
Welkom bij dit uitgebreide artikel over hoe je veilig buiten kunt sporten in het donker! Als je net zo enthousiast ...
Als je een huisdier hebt en je houdt van rennen, dan is het een goed idee om je huisdier te ...